You are using an outdated browser version not supported by this website.
Click here to upgrade your browser

Autex Cube Brings Acoustic Balance to Collaborative Studio

Designing their own studio space isn’t a luxury that most companies get, but for holistic design studio Think and Shift, the opportunity to create the vision for their new studio 'The Aviary' wasn't something they were going to miss.

Retrofitting the existing space, Spatial Design Lead and Co-Founding Director Sam Griffin sought to create a space suitable for multiple creative companies; somewhere they could work, meet with clients and have a good time.

Contemporary natural tones and acoustic balance were important aspects in this project. Controlling sound bleed and reverberation between the different working and meeting areas was also a crucial element.

Working with Autex Account Manager Lacie Hutchins, Griffin looked for an acoustic solution that would allow the space to be functional, while boasting its beautifully polished wooden floors and concrete walls. As a fantastic partner for contemporary design, Autex Cube was selected because of its creative possibilities and high levels of acoustic performance.

Cube in Autex colours Savoye and Flatiron was used to create several complementing bespoke acoustic items throughout the studio, including two large hanging doors, suspended baffles, pin boards, light shades and visual dividers.

Made of Flatiron coloured Cube, two large hanging doors were used to partially separate the Aviary's meeting room from the lively collaborative studio. The doors were suspended on industrial castors for the ability to simply slide the doors closed for acoustic shelter, without completely closing off the meeting area.

Eighteen bespoke shaped baffles made of Savoye coloured Cube were suspended in the meeting room to provide further acoustic balance as well as add a contemporary feature to the space. Suspended at different heights to target specific frequencies, the baffles provide effective sound absorption to suit the various activities that the meeting room is used for.

Utilising the material pin boards, light shades and visual dividers in both Flatiron and Savoye coloured Cube were also strategically placed throughout the studio for complete acoustic balance and a functional design environment.

The result of the combined application of bespoke Cube features throughout the studio was a highly functional space with unique aesthetic features evoking a sense of creativity — a lively space for work and play. The Think and Shift group are very pleased with the retrofitted studio; Sam Griffin commented that "Working in the space myself, I can say we nailed the brief."

Cube is a lightweight and semi-rigid acoustic panel with premium sound absorbing properties. Offering complete creative flexibility, Cube can be utilised in a large array of spatial design and interior solutions as a decorative and functional acoustic wall covering, creative medium and standalone feature. Cube is available in 12 vibrant colours and ideal for but not limited to application in commercial, educational and retail interiors.

For a personalised acoustic solution contact an Autex account manager on 0800 428 839 or email enquiries@autex.co.nz.

View more information on Autex, including contact details.
comments powered by Disqus
November 2015 EBOSSNOW Case Studies

News from Autex

Sustainable Product Design for Better Built Environments
Autex H1 Calculations: Expert Assistance with Insulation Specification
Acoustic Solutions for Multi-Storey Residential Buildings
Get a free weekly digest of essential news

New and updated architectural products, design solutions, inspiration, technical advice and more when you sign up for EBOSS.