You are using an outdated browser version not supported by this website.
Click here to upgrade your browser

Wide Tray Profile Provides a Strong Look for Pakiri Home

Nicholas Mann’s brief from his Auckland client was to design a new Home and not a Bach in the hinterland of Pakiri, north of Auckland. The client’s busy life in Auckland and ability to work from home meant that this house was to be a retreat to escape to in a beautiful remote part of the country. The brief was for a modern take on a barn that made the most of the views over the sea to Little Barrier Island (north eastern aspect). The outlook to the sea is 180 degrees and being situated at the top of the hill, also allowed for stunning sights back over native bush to the southern and western aspect.

Nicholas’ design vision included a strong wide tray profile that took into consideration the client’s budget considerations that did not extend to a traditional standing seam. Steel & Tube ST963 was an ideal choice as it offered the wide 230mm swaged pan with performance strength in the face of strong winds from the sea.

Nicholas felt that the bigger dwelling was balanced by ST963’s wide pan profile which also became a visually appealing cladding feature. The Rosenfeld Kidson profile in Vertical Shiplap Cedar weatherboard complemented the wide pans and high rib of COLORSTEEL Flaxpod ST963 and brought to life a modern interpretation of the barn like structure the client desired. AO Architecture, based in Christchurch, has found the post-earthquake building environment has increased demand for lightweight profiled metal for roofing and more recently for cladding as cost-effective options.

The dwelling sits at the highest point of the surrounding rolling hill which has offered privacy despite the open nature of both site and home. The building platform has been embraced by spreading the house along the site, opening it up to be both bathed in sun as well as a prime seat to watch the wild weather roll in from the ocean. Given the size of the site, each space within has been graced with both views, sun and connection to nature.

The home took the standard gable pitched roof, rectangular shaped barn and splayed it out along the site with a series of smaller forms that retain the overall simplistic form. This allowed each space to make the most of the preferred views with a single depth design. Separating the roof form and floor plate helped site the dwelling upon the hill with a more appropriate scale. The proportions were further controlled by removing the garage gable from the main house and rotating it, and also giving additional height to the main bedroom gable. The large amount of glazing on the northern side and limited glazing on East, West and Southern faces helps with the solar gains on the concrete mass. The addition of solar panels to the north facing roof supported the energy demands of a large house. The single depth spaces allow for cross ventilation for cooling.

Architecture: Nicholas Mann (AO Architecture)
Photography: Right Angles Photography, Stephen Entwisle
Builder: R & B Builders
Roofer: Mark Dando Roofers
Roof and Wall Cladding: Steel & Tube ST963 Flaxpod in COLORSTEEL Endura.

View more information on Steel & Tube, including contact details.
comments powered by Disqus
December 2021 EBOSSNOW Case Studies

News from Steel & Tube

Methven Lions Walkway Upgrade with Steel & Tube’s Hurricane Fencing
Wide Tray Profile Provides a Strong Look for Pakiri Home
A Striking S&T Roof for Percy Café at The Landing
Get a free weekly digest of essential news

New and updated architectural products, design solutions, inspiration, technical advice and more when you sign up for EBOSS.