You are using an outdated browser version not supported by this website.
Click here to upgrade your browser

Modern and Pared-Back Lighting Complements Contemporary Home

Studio2 Architect's intent for the design of Generational Retreat was to create a connection to the outdoors, in particular with the views of the busy harbour visible in one direction and a view of Mount Maunganui in the other. The clever use of a gabled structure increased the internal volume by opening up the interior of the house while creating elevation to capture the surrounding views.

The need for privacy was also considered in the design as the neighbouring properties are situated close to the Retreat's boundaries. The lower half of the front exterior facade is clad in tall dark timber slats that screen the large windows. These are a practical and decorative architectural element, creating a unique exterior that complements the building’s aesthetic, allowing light to enter while providing a sense of privacy by shielding the home's inhabitants from prying eyes.

The design establishes a unique connection between the clients and their house. The materials selected, more specifically the heavy use of rich timbers for the exterior and interior design, reflect the client's (Paul Webber, co-owner Plytech and Décortech) involvement in the timber industry. Also, much of the sophisticated and contemporary furniture featured was designed by Paul's son Tim of Tim Webber Design.

The open-plan design of large sections of the house teamed with extensive expanses of floor-to-ceiling windows allows for a generous amount of natural light to flood the interior, beautifully highlighting the timber detailing. Reflecting Generational Retreat's contemporary aesthetic, the lighting fixtures selected are both modern and minimal. The dark grey and black finishes of the cylindrical surface fixtures and pendants complement the large black steel window frames and black switch details. The lighting design is pared-back, with a focus on creating intimate pools of illumination adding to the relaxed ambience of the house. Slender profiles and unobtrusive stair lights were selected to provide functional lighting without interrupting the minimal aesthetic.

The result is a family retreat that ticks all the boxes. Through clever design choices and material selection, Studio2 Architect's design for Generational Retreat offers its residents a private place that is uniquely theirs to connect with and to relax and unwind whilst taking in those all-important views.

View more information on Inlite, including contact details.
comments powered by Disqus
September 2020 EBOSSNOW Case Studies

News from Inlite

Minimal Lighting Design Accompanies Natural, Muted Interior Palette
Modern and Pared-Back Lighting Complements Contemporary Home
Subtle Lighting Adds to a Dramatic and Moody Aesthetic
Get a free weekly digest of essential news

New and updated architectural products, design solutions, inspiration, technical advice and more when you sign up for EBOSS.