You are using an outdated browser version not supported by this website.
Click here to upgrade your browser

Collaborative Lighting Design Enhances New Huffer Store

Located in the heart of Newmarket, Auckland, Huffer’s newest retail store promises a premium shopping experience with a modern fit-out designed by architect Sam Lennon, The Lennon Project. The design combines timber, steel and concrete elements with thoughtful lighting from Inlite to create a warm industrial look for the iconic streetwear brand.

“Huffer wanted to move a little away from their previous store aesthetic and towards a warmer industrial look,” explains Sam. “It needed to feel raw, industrial and warm with more timber and steel items. And for the lighting, it needed to be based on task lighting rather than overall lighting — similar to what we’ve done in other shops.”

The choice to work with Inlite was an easy one for Sam. “I’ve worked with Chris and Emma [Inlite Lighting Consultants] on a few other projects and just really enjoy working with them. They’re approachable, easy to deal with and come up with lots of solutions,” he says. “They have a design eye as well. I start with a basic concept and meet up with them and we develop it together.” In addition, Inlite were able to work with the project’s short turnaround of just four weeks.

A distinct feature of the lighting design for Huffer Newmarket is the contrast created between contemporary fittings and more classic pieces. “Huffer’s vibe is a little eclectic — they like to contrast old and new,” says Sam. “We’ve used some old french lamp post style lights, and have then created contrast with the modern linear lights from Inlite.”

Key to creating this contrast is a custom Delta Light lightline in black which also provides a modern focal point. The bespoke lightline — which was produced in three weeks — spans the length of the ceiling, connecting the entrances on either side and contributing to the flow of the store. “The lightline pulls in the customer from either side of the shop and directs them to the store within,” says Sam.

The effect of the lightline is mirrored by Bilton LED Strips which have been recessed into ceilings on either side of the store to provide subtle illumination. Strategically placed Boxy R Track Spots provide task lighting and give Huffer the flexibility to accent different items of clothing and artwork. In the changing rooms a combination of wall lights and linear lights recessed behind mirrors create a warm ambience.

The final result is a striking fit-out with the lighting adding to the industrial appeal and enjoyable shopping experience. “From a shopping perspective, I think it works really well,” says Sam. “A lot of retail is flood lit and austere, but this Huffer store uses focussed light in a warmer tone. It feels more homely and warm than the average retail experience. The clients absolutely love it.”

View more information on Inlite, including contact details.
November 2019 EBOSSNOW Case Studies
comments powered by Disqus

News from Inlite

Collaborative Lighting Design Enhances New Huffer Store
Elegant Lighting Design Balances Subtlety and Drama
Get a free weekly digest of essential news

New and updated architectural products, design solutions, inspiration, technical advice and more when you sign up for EBOSS.